TRIALOG

Pojdi na "Potrebujem Pomoč"

Ljubezen in partnerski odnosi

Romantična ljubezen

V obdobju mladostništva in zgodnje odraslosti posamezniki veliko eksperimentirajo z odnosi, tako prijateljskimi, družinskimi, kot tudi romantičnimi. V teh obdobjih so še posebej pogoste zaljubljenosti, zaradi katerih doživljamo zelo močna čustva, tako prijetna (npr. presenečenje) kot tudi neprijetna (npr. razočaranje). Pri zaljubljenosti pomembno vlogo igra fizična privlačnost, zato je dobro vedeti, kaj vse lahko nanjo vpliva. Pri tem, da nam je nekdo všeč, sodelujejo različna čutila. Raziskave namreč kažejo, da so nam bolj privlačni posamezniki, ki nam »dišijo« (feromoni), pa tudi posamezniki, ki imajo v svojem imenu in priimku podobne črke, kot jih imamo mi sami. V ljubezni in zaljubljenosti se pogosto srečujemo tudi s fenomeni, kot so:

 

Halo učinek – opazimo eno pozitivno lastnost na osebi, nekaj, kar nam je všeč, pa ji pripišemo tudi druge pozitivne lastnosti, ki jih morda objektivno sploh nima ali pa tega v bistvu še ne vemo (če nas nekdo fizično privlači, mu lahko pripišemo, da je prijazen, dober, zabaven, zanesljiv, zaupanja vreden ipd.).

 

Učinek izpostavljanja – obrazi oseb, ki jih vidimo večkrat, so nam privlačnejši od tistih, ki jih vidimo prvič (z osebami, ki jih pogosto srečujemo tako pogosteje vstopamo v kontakt in jih bolje spoznavamo in imamo več priložnosti za vzpostavljanje odnosa).

Mladi imajo pogosto izkrivljena prepričanja o partnerski ljubezni (npr. da v zvezi ni konfliktov, da nas partner zmeraj v celoti sprejema …), zato je še toliko bolj pomembno, da izpostavimo sestavine zdravih romantičnih odnosov.

Partnerski odnosi

Ne moremo reči, da obstajajo pravi ali napačni odnosi. Naše raznolike osebnostne lastnosti, različne vrednote, potrebe in želje so dejavniki, ki vplivajo na to, da zdrav partnerski odnos ni pri vseh parih enak. Prav tako se lahko naš odnos z našim partnerjem_ko spreminja skozi čas, saj se spreminjajo tudi naše želje, vrednote in potrebe, tako se lahko zgodi, da si v različnih obdobjih svojega življenja želimo različnih stvari. V partnerskem odnosu se je potrebno ves čas prilagajati, zato je zelo pomembna naša zmožnost prilagajanja – tako zunanjim okoliščinam in spremembam kot spremenljivim željam in potrebam nas in naših izbrancev. Slednje lahko prepoznavamo in medsebojno uresničujemo le, če je v odnosu prisotna tudi odprta in iskrena komunikacija. Skupni cilji in želje so zelo pomembni, vendar moramo ohranjati tudi lastne cilje, izpolnjevati lastne interese in potrebe ter omenjeno sprejemati in podpirati tudi pri partnerju_ki. Znati moramo sprejemati skupne in lastne odločitve! Pravzaprav temeljna in najpomembnejša značilnost zdravih odnosov, ne glede na naše značilnosti, romantične preference, želje po spolnosti pa je medsebojno spoštovanje, ki temelji na zaupanju. Tukaj ne govorimo le o zaupanju v zvestobo, temveč prepričanje v to, da so partnerjevi_kini nameni pristni, dobri in spoštljivi. Zahteva odkritost, iskrenost, ohranjanje lastne in partnerjeve_kine integritete.

 

Tudi prepiri, nestrinjanja in neprijetni občutki so prisotni v zdravih odnosih. Na tak način lahko izražamo, kaj čutimo, česa si želimo. Če se nekdo ne strinja z nami, še ne pomeni, da nas nima rad. Pomemben je način reševanja težav. Pogovorimo se, asertivno izrazimo svoja čustva in misli ter poslušajmo, kako je situacijo občutil_a partner_ka, in kaj ima povedati. Težav nikoli ne rešujemo z nasiljem!

 

Včasih določenih razlik ne moremo premostiti in razmerje razpade. Ampak tudi po razpadu razmerja ne smemo gojiti sovraštva do osebe, ki smo jo nekoč imeli tako radi. Izogibajmo se maščevanju, deljenju kakšnih intimnih in sramotnih slik. Tudi kako prebrodimo razhod z določeno osebo je pokazatelj naše zrelosti.

 

Zelo pomembna sestavina zdravih odnosov je tudi telesna intimnost. Tukaj ne govorimo nujno samo o spolnih odnosih. Intimnost zajema tudi poljube na usta, na čelo, na lica, objeme, cartanje, spanje v isti postelji, občutek, da se lahko preoblačimo zraven partnerja, da smo lahko v kopalkah ali pa v najbolj razvlečenih cunjah … 

Kdaj s telesno intimnostjo začeti, kaj komu odgovarja, česa si kdo želi in česa ne želi, je potrebno doreči v intimi obeh partnerjev.

Iztočnice za pogovor

  • Ali si se že kdaj zaljubil_a na prvi pogled?
  • Kakšna je zate prava ljubezen?
  • Kakšen_a bi bil_a zate idealen_a partner_ica? Čemu od naštetega lahko ti zadostiš, da bi bil_a ti idealen_a partner_ica?
  • Ko te nekdo zapusti, kaj v resnici lahko narediš?

Povej nam, kaj meniš o platformi!