TRIALOG

Pojdi na "Potrebujem Pomoč"

Nekemične odvisnosti

Zasvojenost in odvisnost

Zasvojenost je splošni pojem, ki se nanaša na koncepta tolerance in odvisnosti. Gre za ponavljajočo se uporabo določene substance do mere, da je uporabnik periodično ali kronično intoksiciran, da kaže nujnost zaužitja substance, ima velike težave pri prostovoljnem prenehanju ali zmanjšanju. Zasvojenost torej lahko razumemo kot duševno stanje, ki negativno vpliva na mnogo področij našega življenja – na mišljenje, vedenje, čustvovanje, odnose, družino, delo, šolo, telesno zdravje, finance, družbo itd. Hude težave na enem ali več področjih pa lahko prispevajo k nastanku drugih duševnih motenj.

Zanimivost:

Pri nekaterih ljudeh lahko uživanje psihoaktivnih substanc sproži tudi psihotične motnje, ki ostanejo tudi po tem, ko stanje omamljenosti mine.

Nekemične odvisnosti ali vedenjske zasvojenosti

Ko govorimo o zasvojenosti, se pogosto navezujemo na različne substance, npr. alkohol, marihuano, cigarete, kokain, heroin … Vendar pa poznamo tudi nekemične odvisnosti oz. vedenjske zasvojenosti, kar pomeni, da smo lahko zasvojeni tudi z vedenji in aktivnostmi, kot so igranje iger na srečo, spolnost, pornografija, hrana, odnosi, delo, nakupovanje, uporaba sodobnih tehnologij in drugo. Kemičnim in nekemičnim zasvojenostim je skupen odvisniški odnos, v prvem primeru do substance, v drugem pa do dejavnosti. Pri nekaterih vedenjih je težko ločiti običajno udejstvovanje od zasvojenosti, tehnologijo namreč uporabljamo skoraj vsi, pa to še ne pomeni, da smo vsi zasvojeni z elektronskimi napravami. O zasvojenosti govorimo, kadar postane neko vedenje prevladujoče, se pojavlja dnevno ali celo večkrat dnevno, ko je za posameznika to vedenje pomembnejše od šole, dela, hobijev in medosebnih odnosov. Ravno tako kot pri kemičnih odvisnostih se lahko ob prenehanju s škodljivo dejavnostjo pojavita abstinenčna kriza ali odtegnitveni sindrom. To je skupek neprijetnih telesnih in duševnih znakov, kot so slabost, tresenje rok, potenje, vsiljive misli, nespečnost itd.

 

Vedenjske zasvojenosti je težje prepoznavati in meriti kot kemične odvisnosti, v sodobni družbi pa mladim grozi vse več nekemičnih oblik odvisnosti. V Sloveniji imamo statistične podatke o zasvojenosti z internetom, videoigrami in igrami na srečo pri prebivalcih, starih od 15 do 64 let. Raziskava je pokazala, da 6,4 % uporabnikov interneta vseh starosti spada v kategorijo visokega tveganja za zasvojenost, pri mladih v starosti od 15 do 19 let pa je ta delež kar 17,1 %. Višje izobraženi posamezniki so bolj verjetno uporabniki interneta in ga tudi pogosteje uporabljajo prekomerno. Znake zasvojenosti kaže 4,3 % posameznikov, ki igrajo igre na srečo, ter 0,3 % posameznikov, ki igrajo videoigre. Videoigre najpogosteje igrajo posamezniki iz starostne skupine 15 do 19 let.

 

Mednarodna raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju, v katero je vključena tudi Slovenija, je pokazala tudi, da 8,3 % mladostnikov izkazuje znake problematične rabe spletnih socialnih medijev ter da vsak peti 13-letnik igra računalniške igre vsak dan ali skoraj vsak dan, od tega jih slaba polovica (48,2 %) za igranje iger porabi 2–3 ure ali več na dan, ta odstotek pa s starostjo celo narašča. Desetina mladostnikov je izkazovala znake zasvojenosti z igrami. Kdaj tem mladim, zraven šole in obšolskih obveznosti, ostane čas za preživljanje čas z družino, hišnimi ljubljenčki, prijatelji ali za aktivnosti, kot so branje in sproščanje?

Iztočnice za pogovor

  • Od katerih stvari vse smo lahko odvisni ali z njimi zasvojeni?
  • Ali si imel_a kdaj občutek, da ne zmoreš brez določene substance ali vedenja?
  • Brez katere stvari ali dejavnosti meniš, da ne bi preživel_a dneva? Ali pa bi bil_a nezadovoljen_a, jezen_a?
  • Koliko časa je preveč, da ga posvetiš eni stvari ali enemu dejanju?
  • Kaj meniš, kaj posameznika privede do zasvojenosti s substanco ali vedenjem?

Povej nam, kaj meniš o platformi!