TRIALOG

Pojdi na "Potrebujem Pomoč"

Seksting

Seksting. Kaj početi in česa ne?

Seksting je izdelava, izmenjevanje in pošiljanje fotografij, videoposnetkov in tekstovnih sporočil s seksualno vsebino. Vsakič, ko se srečamo s situacijo, ko nas kdo napeljuje ali vabi k sekstingu, se vprašajmo, zakaj bi sporočilo s tako vsebino sploh poslali? Kaj želimo s takšnim sporočilom doseči?

 

Prav tako je pomembno vedeti, da je posedovanje ali širjenje posnetkov mladoletnih oseb kaznivo dejanje. Prav tako je kaznivo dejanje posredovanje, deljenje ali objavljanje slik, posnetkov in sporočil druge osebe.

Kako je videti varen seksting?

Varen seksting ne obstaja. Takoj ko določeno vsebino pošljemo drugi osebi, izgubimo nadzor nad njo. Če se že odločimo sprejeti tveganje, pa bodimo vedno pozorni, da zakrijemo svojo identiteto, obraz, vključno s posebnostmi na telesu, ozadje, stanovanje … Vedno bodimo prepričani ali preverimo, da si prejemnik ali prejemnica take vsebine od nas sploh želi. Preverimo, kaj dopuščajo aplikacije, ki jih uporabljamo pri sekstingu. Nikoli ne sekstamo pod vplivom kakršnihkoli substanc, zato ker takrat izgubimo vse zavore, ki so nas prej držale nazaj, naenkrat se nam zakrivanje identitete ne zdi več tako pomembno, niti kdo je prejemnik sporočila ipd.

 

Posebej pomembno je biti pozoren na pojav spletnega negovanja (ang. sexual grooming), to je navezovanje stikov z namenom spolne zlorabe. Zajema pridobitev dostopa do osebe in njene molčečnosti, da bi se izognila razkritju. Grooming je zelo kompleksen, razlikuje se po slogu, trajanju, intenzivnosti, pogosto pa reflektira storilčevo osebnost in vedenje. Izvajalci groominga svojim žrtvam dajejo darila, droge, denar, status, naklonjenost, v zameno pa zahtevajo spolne aktivnosti. Žrtve pogosto ne vedo, da so zavedene, verjamejo, da so v ljubečem in sporazumnem razmerju. Žrtve lahko na odnos gledajo kot na romantično razmerje in ne kot zlorabo. Pogosto še celo odrasli, ki so to preživeli, morda težko prepoznajo svoje otroške izkušnje kot zlorabo. Najpomembnejše pri tem je, da žrtev nikoli ni kriva, da si jo je nekdo izbral za takšno zlorabo. Tudi, če je posameznik_ca na katerikoli točki odnos razumel_a kot romantičen, naj za to ne krivi sebe. Krivda je le na osebi, ki se je odločila, da drugega na ta način izkoristi.

Kaj narediti v primeru zlorabe?

Pomembno je, da reagiramo takoj – hitrejši kot je odziv, prej bo preprečeno širjenje vsebine še naprej.

 

  • Zlorabo je takoj potrebno prijaviti policiji ali anonimno na spletni strani Spletno oko.
  • Podaj prijavo na spletnih omrežjih – intimne fotografije ali posnetki namreč kršijo smernice in pravila, zato bodo objavo kar se da hitro umaknili.
  • Pomembno je tudi, da stiske ob zlorabi nikoli ne zadržujemo v sebi, poiščimo podporo pri nekomu, ki mu zaupamo in nam lahko stoji ob strani, naj bo to prijatelj, starš, učitelj ali profesor ipd.

 

Dolgotrajne posledice spolne zlorabe, verbalne zlorabe, zlorabe intimnih fotografij in posnetkov so si zelo podobne, najpogosteje pa se lahko od mladostništva pa tudi v odraslosti pojavljajo anksioznost, depresija, težave s spanjem, težave v spolnih odnosih, splošno nezadovoljstvo, nizek spolni nagon, zmedenost ter slabe, negativne misli in občutki.

Iztočnice za pogovor

  • Ali se ti zdi seksting nekaj vsakdanjega ali nekaj nevarnega? Zakaj?
  • Kako pogosto te kdo nagovarja k sekstingu? Preko katerih komunikacijskih kanalov?
  • Kaj bi storil_a, če bi na Instagramu zasledil_a intimno fotografijo prijatelja_ice, ki bi jo objavil nekdo drug?
  • Kako bi pomagal_a prijatelju_ici, ki bi bil_a žrtev groominga?

Povej nam, kaj meniš o platformi!