TRIALOG

Pojdi na "Potrebujem Pomoč"

Spanje

Zakaj moramo ljudje skoraj pol svojega življenja prespati?

Med spanjem se organizira naš spomin, utrdi se naučeno in izboljša se koncentracija. Ustrezno spanje, predvsem v REM fazi, vpliva tudi na naše razpoloženje. Pomanjkanje spanja se kaže v razdražljivosti; vpliva na čustva, socialne interakcije in na možnost odločanja.

Zanimivost:

Vpliv pomanjkanja spanja na vozniške sposobnosti se kaže podobno kot pri ljudeh, ki vozijo pod vplivom alkohola.

Spanje vpliva tudi na imunski in živčni sistem ter telesni razvoj. Ob pomanjkanju spanca imunski sistem oslabi, telo postane bolj občutljivo za okužbe in obolenja. Spanje je tudi čas, ko se obnavlja živčni sistem. Prek nevronov se prenašajo tako impulzi na zavedni (gibanje telesa) kot nezavedni ravni (dihanje, prebava). Raziskave so pokazale, da če treniramo fizično stvar in o njej tudi po dejavnosti razmišljamo in sanjamo, tako ojačamo nevronske povezave in smo pri tej specifični stvari boljši tudi motorično.

Marsikomu se zdi, da je spanje potrata časa, ki pa ga v današnjem času primanjkuje. Pa vendar je spanje osnovna človekova potreba, ki omogoča počitek, obnavljanje ter prinaša veliko prednosti za telo in duha. Ljudje smo tudi edina vrsta, ki si zavestno kratimo počitek.

Hormoni – substance, ki regulirajo določene funkcije telesa – se izločajo v času spanja ali malo pred njim. Najbolj je znano izločanje hormona rasti med spanjem, ki je nujen za rast in ključen pri obnavljanju mišic. Če se bomo torej v fitnesu še kako trudili, da bi nabrali mišice, nam to ne bo nič pomagalo, če ne bomo tudi kakovostno spali.

 

Raziskave kažejo, da mladostniki spijo manj kot odrasli in otroci ter manj, kot je zanje priporočljivo. Spat hodijo pozno ponoči, zjutraj težko vstajajo, čez dan so zaspani. V najstniškem obdobju je namreč notranja biološka ura nastavljena nekoliko drugače. Hormon melatonin se takrat izloča kasneje kot pri odraslih ali otrocih, kar povzroča, da najstniki zaspijo kasneje. Melatonin je hormon epifize, katerega raven se čez dan spreminja in vpliva na nekatere biološke funkcije. Sprošča se samo ponoči.

 

Razlogi za manj spanja ležijo tudi v potrebi mladostnikov, da delajo dobro (kar pomeni, da se veliko učijo), imajo veliko zunajšolskih dejavnosti in preživljajo več časa z vrstniki.

Priporočila za kakovosten spanec

 1. Ustvarimo si spalni vzorec, takšen, ki nam bo ustrezal. Vsak dan poskušajmo zaspati in se zbujati ob isti uri.
 2. Redna telesna dejavnost – zaradi aktivnosti in izpostavljenosti kisiku pomaga k boljšemu spanju, vendar pa ne smemo biti preveč telesno dejavni neposredno pred spanjem, takrat raje izberimo pomirjujoče dejavnosti.
 3. Izogibajmo se raznim stimulansom – v popoldanskem času pijačam, ki vsebujejo kofein (kava, pravi čaji, energijske pijače, kokakola), nikotinu in tudi alkoholnim pijačam, saj povzročajo, da postanemo nemirni in se ponoči večkrat zbujamo.
 4. Izogibajmo se hrani, ki destimulira spanje – pred spanjem ne uživamo težke hrane. Priporočajo se npr. toplo mleko, polnozrnate žitarice z manj sladkorja, banana, kamilični čaj …
 5. Sprostimo se – izogibamo se nasilnim, grozljivim ali akcijskim filmom pred spanjem oz. vsemu, kar bi nas lahko razburilo. Sprošča pa tiha, pomirjujoča glasba.
 6. Zmanjšajmo svetlobo – izogibamo se močni (svetloba stimulira možgane) in modri svetlobi (elektronske naprave) vsaj 1 uro pred spanjem.
 7. Izogibajmo se nočnemu učenju – pomanjkanje spanja (predvsem zadnji dan pred testom) lahko poslabša učno učinkovitost.
 8. Primeren prostor za spanje je temen, zračen in tih.
 9. Izogibamo se poležavanju in dremežu čez dan.

Odvrzimo občutek krivde!

V moderni družbi pogosto povzdigujemo posameznike, ki »nimajo časa za spanje«, ki spijo manj kot 5 ur na dan, ki so na službeni telefon dosegljivi kadarkoli … Prav tako kot »pridne« označujemo učence/dijake/študente, ki nimajo prostega dneva, ki oddajajo vaje in poročila še ob polnoči in dan pred izpitom ne spijo, da predelujejo snov, se učijo. Taka miselnost nam krajša življenje in slabi njegovo kvaliteto. Odvrzimo občutek krivde, ko si vzamemo čas za počitek ali ko gremo na dopust. Pomanjkanje počitka namreč vpliva tudi na pojavnost težav v duševnem zdravju.

Iztočnice za pogovor

 • Kdaj spiš?
 • Zakaj ne uspeš spati vsaj 8 ur na noč?
 • Kaj bi ti pomagalo, da bi lahko prej zaspal_a in se drug dan zbudil_a spočit_a?
 • Kaj je tisto, kar ti ne dovoli spati? Kaj je tisto, kar ti krati spanec?
 • Kako se pri tebi kaže pomanjkanje spanca?
 • Ali poznaš koga, ki je imel zdravstvene težave zaradi pomanjkanja spanca? Kako si to opazil_a?
 • Kaj bi svetoval_a prijatelju, ki bi ti potožil o nespečnosti?

Povej nam, kaj meniš o platformi!