TRIALOG

Pojdi na "Potrebujem Pomoč"

Čuj, je to nasilje?

Nasilje, tudi medvrstniško nasilje med mladimi, je žal zelo pogosto, zato je pomembno, da ga znamo prepoznati in ob njem ukrepati.

Kviz

Reši kviz in preveri svoje znanje o nasilju

Je to nasilje?

1 / 15

Eden izmed sošolcev spotakne ali sune sošolko vsakič, ko gre mimo njega.

2 / 15

Klara vsaj dvakrat na teden vzame kolo nekomu iz nižjega razreda in se z njim zapelje po igrišču, četudi jo je ta oseba že večkrat prosila, naj tega ne počne.

3 / 15

Vsaj enkrat na teden si priča prepiru med staršema. Najpogosteje se to zgodi, ko oči pozabi kupiti kakšno stvar v trgovini. Ko mami to ugotovi, mu zmeraj v jezi pove, da je nesposoben, ker si nikoli ne zmore zapomniti vseh stvari za nakup, nato pa se ne pogovarja z njim, vse dokler te stvari ne kupi. Včasih to traja tudi več dni.

4 / 15

Nerad_a se družiš z enim izmed sošolcev.

5 / 15

Sošolec pri pouku večkrat heca sošolko, da ji bo dvignil  krilo. Včasih ji ga tudi res dvigne in se ob tem dotakne njene zadnjice.

6 / 15

Na Instagramu nenehno označuješ sošolca na slikah, ki so neprimerne ali ga lahko osramotijo.

7 / 15

Blaž je jezen na svoje sodelavce, ker se nikoli ne držijo dogovorov s šefom. Tako ves čas samo on natančno in dosledno opravlja delovne naloge, včasih mora zaradi tega ostati dalj časa v službi.

8 / 15

Matej pri pouku telovadbe zmeraj znova zasmehuje svojega sošolca, ki ni dober v športu.

9 / 15

Rok vsako jutro pred poukom učencu iz nižjega razreda onemogoči, da bi vstopil skozi vrata šole, saj se nalašč postavi na sredino in mu ne pusti prečkati vhoda. Zaradi tega učenec pogosto zamudi k pouku.

10 / 15

Med odmori za malico sodelavec skoraj vsak dan pristopi do iste sodelavke in ji posmehljivo govori o tem, kako je seksi in kakšne seksualne stvari bi ji počel, če bi bil kdaj pri njej doma. Sodelavka zaradi nelagodja pogosto ne ve, kaj mu odgovoriti.

11 / 15

Nika punci iz nižjega razreda po Snapchatu grozi, da jo bo ranila, ko jo sreča v živo.

12 / 15

Enkrat si bil_a ob prihodu v šolo nesramen_a do mlajšega učenca, vendar si nato ugotovil_a, da to ni bilo v redu.

13 / 15

Skupina tvojih sošolk se prične smejati in se po tiho pogovarjati med seboj vsakič, ko v razred vstopi vaša nova sošolka.

14 / 15

Tvoja najboljša prijateljica zmeraj zbada svojega fanta, ker je prijazen in vljuden do drugih oseb.

15 / 15

Ksenija se ves čas hvali, da bo po pouku zafrkavala in prestrašila mlajše učence, vendar tega nikoli zares ne stori.

0%

Kaj je nasilje?

Nasilje je ciljno usmerjeno, praviloma ponavljajoče se vedenje, ali pa tudi hujše enkratno dejanje ene osebe ali skupine posameznikov nad drugo osebo ali skupino oseb, med katerima oz. katerimi je moč neenakomerno porazdeljena. V proces nasilja so najpogosteje vključeni povzročitelj_ica, žrtev in opazovalec_ka nasilja, medtem ko je odgovornost za nasilje zmeraj na strani tistega, ki nasilje izvaja. Namen je drugo osebo nadzorovati, jo ponižati, prestrašiti ali ji škodovati. 

Povej nam, kaj meniš o platformi!