TRIALOG

Pojdi na "Potrebujem Pomoč"

Kako izberem ustrezno pomoč?

Kako izberemo ustrezno strokovno pomoč, ko se srečamo s težavami v duševnem zdravju?

Pri iskanju ustrezne strokovne pomoči nam je v veliko pomoč že to, da vsaj približno vemo, kakšna je narava naše težave. Sami pri sebi moramo v prvi vrsti torej preveriti, kaj doživljamo. Ali gre za stres? Gre za jezo? Ali imamo težave pri vzpostavljanju odnosov? Ali imamo težave s spanjem? Pomembno je vedeti, da nobena težava ni ‘premalo pomembna’, da bi zanjo poiskali pomoč. Ljudje smo si različni, imamo različne izkušnje, prav tako so nam različne stvari v življenju pomembne, zato potrebujemo pomoč in pogovor ob različnih situacijah.

 

Enostavnega odgovora na to, kakšna je prava oblika pomoči, žal ni. Lahko pa sledimo spodnjim nasvetom, da se poskušamo najbolj približati izbiri, ki nam bo najbolj ugajala glede na naše značilnosti, zmožnosti in želje.

1. korak: Odločimo se, kako bi vstopili v terapevtski proces – brezplačno, preko napotnice ali samoplačniško.

Ker je finančno stanje posameznika pomemben faktor pri iskanju pomoči na področju duševnega zdravja, je na začetku smiselno preveriti brezplačne možnosti. Na enem mestu smo zbrali brezplačne vire pomoči, ki si jih lahko ogledaš tukaj.

 

Ko se soočamo s težavami v duševnem zdravju, se lahko obrnemo tudi na osebnega zdravnika. Njemu predstavimo težave, ki nas pestijo, in on nas z napotnico napoti k strokovnjaku, ki se mu zdi najbolj primeren, da bi nam lahko pomagal. Za obisk psihiatra in psihologa nam zdravnik lahko izda napotnico, se pa lahko k strokovnjaku naročimo tudi brez napotnice, direktno na Centru za duševno zdravje. V Sloveniji imamo regijske Centre za duševno zdravje odraslih ter otrok in mladostnikov, ki jih lahko najdeš na tem seznamu.

 

Na trgu je tudi mnogo zasebnih ponudnikov, ki psihološko pomoč ponujajo samoplačniško. 

2. korak: Izberemo strokovnjaka.

Kdo so strokovnjaki, ki nam lahko pomagajo ob težavah v duševnem zdravju, lahko preveriš na tej povezavi.

 

Ko smo pri sebi prepoznali težavo, se posvetovali pri osebnem zdravniku ali po svoji presoji izbrali, kakšne vrste strokovnjaka iščemo, ter se odločili, na kakšen način bi želeli vstopiti v terapevtsko obravnavo, moramo v naslednjem koraku izbrati točno določenega strokovnjaka, ki ga bomo kontaktirali. To lahko storimo tako, da si pogledamo baze kontaktov strokovnjakov ali pa za priporočilo povprašamo znanca, ki je že obiskal kakšnega strokovnjaka. Če nam strokovnjak, ki nam ga priporoči znanec, ni po godu, ni s tem nič narobe, seveda lahko izberemo tudi koga drugega.

3. korak: Preverimo strokovno ozadje.

Po tem, ko si ustvarimo ožji izbor strokovnjakov, na katere se je glede na specifiko naše stiske smiselno obrniti po pomoč, je zelo pomembno, da za vsakega posamezno preverimo strokovno ozadje. Če smo strokovnjaka izbrali iz zgoraj navedenih seznamov, so jih društva in zveze že preverile in imajo ustrezno strokovno ozadje. To pomeni, da je posameznik pridobil formalno izobrazbo, ki ga je primerno usposobila na področju psihološke pomoči in mu omogoča psihoterapevtsko obravnavo. Formalna izobrazba, ki to zagotavlja, je pridobljena na področju psihiatrije, psihologije in psihoterapije. Strokovno ozadje, ki lahko dodatno pripomore k izbiri strokovnjaka, so lahko dodatna izobraževanja na področju psihologije in psihoterapije, navedbe izkušenj ter supervizije. 

 

Ker področje psihoterapije v Sloveniji formalno še ni urejeno, obstaja veliko psihoterapevtov, ki so se za pridobitev naziva udeležili zgolj krajših tečajev in nimajo predznanja na področju duševnega zdravja ali svetovanja. Takšni posamezniki niso dovolj dobro usposobljeni za izvajanje terapevtskih storitev, kar pomeni, da vam pri spoprijemanju s stisko ne morejo in ne znajo ustrezno pomagati.

4. korak: Preverimo lastne preference, ki bodo olajšale stik s terapevtom in omogočale odkrit odnos.

Vzpostavljanje odnosa je ena izmed najpomembnejših sestavin psihoterapije, zato je pomembno, da izberemo osebo, ki ji lahko zaupamo, s katero se lahko povežemo, da se v odnosu dobro počutimo. Vsi ustrezno šolani strokovnjaki so sicer usposobljeni za delo s klienti različnih spolov in starosti, vendar je zaradi različnih osebnih preferenc glede spola in starosti terapevta tudi to eden izmed pomembnih faktorjev pri odločitvi. Pri izbiri strokovnjaka je tako čisto v redu, če upoštevate lastne preference in niste objektivni.

 

Poznamo tudi več različnih terapevtskih modalitet in pristopov, ki jih strokovnjaki na področju duševnega zdravja vpeljujejo v svoje delo. Po modalitetah se terapije delijo na individualne, skupinske, kombinirane, partnerske in družinske. Po pristopih jih v grobem delimo na 4 skupine pristopov, ki pa imajo še podvrste.

Analitična, psihodinamska, globinska, procesna psihoterapija

poseže v celotno osebnost in njene temelje, ki se skrivajo v našem nezavednem ter primarnih družinskih odnosih.

Vedenjsko-kognitivna psihoterapija

izhaja iz predpostavke, da naše misli vplivajo na naša čustva in vedenje. Ta pristop je navadno usmerjen na trenutne težave, lajšanje njihovih simptomov in vzpostavljanja nadzora nad njimi.

Sistemska psihoterapija

je namenjena reševanju težav v odnosih med parterjema oziroma med družinskimi člani, z doseganjem vzajemnega razumevanja in spoštovanja, oblikovanja zdravega in podpornega okolja, razumevanjem dinamike medosebnih odnosov med člani ter učinkovite komunikacije in razreševanja konfliktnih situacij.

Humanistično-eksistencialne psihoterapije

poudarjajo sposobnost posameznikov, da si izbirajo življenjske izkušnje. Vanje spadajo različne šole, npr. Gestalt terapija, transakcijska analiza, realitetna terapija, logoterapija ipd.
Pomembno si je zapomniti, da ne obstaja najboljša psihoterapija za določeno težavo ali za določeno motnjo, temveč najustreznejši pristop ali kombinacija pristopov za določenega posameznika.

5. korak: Kontaktirajmo in spoznajmo izbranega svetovalca.

Ko izberemo strokovnjaka, ki se nam po priporočilih, pregledanih objektivnih podatkih ter  upoštevanju naših lastnih preferenc zdi najprimernejši, pride na plano še najpomembnejši faktor. Strokovnjaki na področju duševnega zdravja in posamezniki, ki se obrnejo po pomoč, v procesu sodelujejo. Zato je ob iskanju primernega strokovnjaka zelo pomembno, kako se z nekom ujamemo, da bomo lahko razvili zaupljiv odnos, v katerem se bomo počutili varno, da bomo lahko odkrito razkrivali in delili najintimnejša doživetja ter bomo opolnomočeni za reševanje težav, ki nas pestijo. V veliko pomoč pri odločitvi nam je lahko klic na številko, ki jo ponudnik navaja, ali obisk na licu mesta, saj lahko preko pogovora in prvega vtisa bolje ocenimo, ali se s svetovalcem ujamemo ali ne.

 

Ne glede na to, ali smo določenega strokovnjaka poiskali sami ali smo ga izbrali na priporočilo znanca ali osebnega zdravnika, lahko, v kolikor se v terapevtskem odnosu ne počutimo ugodno ali menimo, da nam določen pristop ne bo pomagal, strokovnjaka zamenjamo. Priporočljivo je, da se o tem najprej odkrito pogovorimo s strokovnjakom, ki ga trenutno obiskujemo, saj mogoče pridemo do uvida, zakaj terapija ne bi bila uspešna, prav tako pa nam tudi on lahko poda kakšne napotke in priporočila, kdo ali kakšen pristop bi bil pri reševanju naših specifičnih težav primernejši. 

Iztočnice za pogovor

  • Kako bi poiskal_a strokovnjaka na področju duševnega zdravja?
  • Ali veš, kje lahko najdeš ustrezno usposobljenega_o psihoterapevta_ko?
  • Kako bi lahko do svetovanja dostopal_a tudi brezplačno?
  • Kakšna psihoterapija meniš, da bi bila primerna zate?
  • Kakšnega strokovnjaka na področju duševnega zdravja bi si izbral_a? Kako si to določil_a?

Povej nam, kaj meniš o platformi!