TRIALOG

Pojdi na "Nudim Pomoč"

Izstop iz nasilne situacije

Pri premagovanju konfliktov drži načelo, da je potrebna sprememba v funkcioniranju vseh vpletenih v konfliktni odnos. Vseeno take spremembe niso zmeraj mogoče, saj morajo biti nanje vsi vpleteni pripravljeni in zanje motivirani. Kadar se znajdemo v konfliktu, smo velikokrat priča nasilni komunikaciji.

 

Z drugimi se lahko poskusimo sporazumeti tako, da uporabimo nenasilno komunikacijo, v katero povabimo tudi sogovornika_co. Nenasilna komunikacija je način pogovora, v katerem izražamo svoje želje, čustva, potrebe in mnenja na način, da se oba_e sogovornika_ci čutita slišana, sprejeta in predvsem varna. To pomeni, da v komunikaciji poudarimo pozitivne lastnosti sogovornikove osebnosti, povemo, kaj nas moti v vedenju, podamo predlog in preverimo, kaj misli sogovornik_ca. Taka komunikacija ni za nikogar ogrožujoča. Z njo zelo jasno postavimo svoje osebne meje, ki jih ne dovolimo prestopiti, ob zavedanju, da ima takšne meje tudi sogovornik_ca. Nenasilno komunikacijo lahko vadimo in se je naučimo.

 

Kadar nasilne situacije ni mogoče deeskalirati s pomočjo umirjene in nenasilne komunikacije, s katero postavljamo meje, se je smiselno iz situacije umakniti. Takrat nam lahko pomaga varnostni načrt. Zapomniti si moramo, da ni naša naloga, da moramo v nasilni situaciji posredovati – velikokrat je to namreč izven naših zmožnosti. Takrat je bolje, da se umaknemo na varen kraj, in, če je potrebno, tudi pokličemo pomoč.

Če se nasilje dogaja doma, razmislimo, kje se počutimo varno, v katerih delih stanovanja ali hiše. Raziščimo možnosti, ali se lahko umaknemo na kakšno drugo lokacijo. Morda k sosedom ali sorodnikom? Smiselno je, da imamo pri sebi zmeraj nekaj denarja, da si lahko plačamo prevoz, kadar moramo na hitro poskrbeti za svojo varnost.

 

Razmislimo, koga lahko pokličemo na pomoč, zapomnimo si korake, ki so potrebni pri pogovoru z reševalci ali policijo.

Pokličemo lahko tudi na SOS telefon za žrtve nasilja (080 11 55) ali telefon za otroke in mladostnike TOM (116 111).

Dobro je, da se o nasilju pogovorimo z vrstniki in z odraslimi, ki jim zaupamo (na primer bližnji sorodnik, učitelj, šolska svetovalna služba). Tako ugotovimo, da v marsikateri situaciji nismo sami in lahko prejmemo pomoč.

Zapomnimo si tudi, da kot žrtev nasilja nismo krivi za nasilje in zanj nismo odgovorni.

Povej nam, kaj meniš o platformi!