TRIALOG

Pojdi na "Nudim Pomoč"

Želim pomagati drugim

Želiš pomagati drugim mladim, ki se soočajo s stiskami in/ali nasiljem? Spodaj ti predstavljamo nekaj možnosti.

Ne pozabi pa, da včasih niso potrebne velike geste, da pomagamo nekomu, ki se je znašel v težki situaciji. Če poznaš koga, ki je žrtev nasilja, se sooča z izgubo, veliko življenjsko spremembo, zdravstvenimi težavami ali kakršnokoli drugo stisko, tej osebi pokaži, da ni sama. Bodi prijazen_a in odprt_a in daj ji vedeti, da si na voljo za pogovor.

 

Dobrih komunikacijskih veščin se lahko začneš učiti tukaj in tukaj.

Družbena aktivacija mladih

Družbena aktivacija predstavlja širok pojem, ki preprosto povedano pomeni premik iz neaktivnega v aktivno stanje ali delovanje. Družbena aktivacija in vključenost mladih v vse sfere družbe je ključnega pomena, saj pomembno prispeva k razvoju samostojnih, samozavestnih in odgovornih odraslih posameznikov_ic, ki lahko pomembno doprinesejo k širši družbi na vseh ravneh.

 

Eno od odločilnih izhodišč za aktivacijo mladih in za njihovo sodelovanje v različnih družbenih plateh je dobro duševno zdravje. Na dobro samopodobo in aktivno udejstvovanje v družbi vplivajo tudi motivacija in cilji. Vzroki motivacije so lahko notranji ali zunanji. Za lažje in bolj usmerjeno doseganje ciljev in izboljšanje motivacije obstaja veliko tehnik postavljanja ciljev, najbolj znana izmed vseh pa je tehnika SMART.

 

Strokovni prispevek o družbeni aktivaciji in njenih najpomembnejših vidikih lahko prebereš tukaj.

Prostovoljno delo na Zaupnem telefonu Samarijan

Prostovoljno delo na Zaupnem telefonu Samarijan – telefonu za klic v duševni stiski je pomembno poslanstvo, ki prinaša določene odgovornosti in številne prednosti. Usposobljeni prostovoljec Zaupnega telefona Samarijan lahko postaneš, potem ko uspešno opraviš uvodno usposabljanje.

 

Pogoji za vključitev v uvodno usposabljanje so:

končana najmanj V. stopnja izobrazbe;

starost med 20 in 70 let;

da si oseba z občutkom za človeka v stiski;

da si pripravljen_a delo opravljati prostovoljno, brez finančnih povračil.

 

Več informacij: Telefon Samarijan

Prostovoljno delo na TOM Telefonu

TOM telefon® – telefon za otroke in mladostnike je program svetovanja in informiranja otrok in mladostnikov, ki se soočajo z različnimi stiskami in izzivi odraščanja. Otroci in mladostniki lahko stopijo v stik s svetovalcem tudi preko spletne klepetalnice ali e-pošte.

 

Več informacij: Tom Telefon

Druge priložnosti za prostovoljce

Številni ljudje za odločajo za prostovoljno delo, ker jim predstavlja aktivno preživljanje prostega časa, po katerem se počutijo koristni. Ljudi, ki potrebujejo pomoč je vedno dovolj, prispevamo pa lahko na različne načine – pogosto je največ vredno že to, da si zanje vzamemo čas. Prostovoljsko delo se seveda opravlja brez plačila (so pa v večini primerov povrnjeni stroški), prostovoljci pa ga opisujejo kot pomemben način osebne izpopolnitve. Več o izkušnjah prostovoljcev lahko preberemo tukaj.

 

Prostovoljsko delo po svoji meri lahko najdeš tukaj: Prostovoljstvo.org

Povej nam, kaj meniš o platformi!